Diyarbakır Lezzet Durakları



Şubat ayında iş nedeniyle iki hafta Diyarbakır'da bulunmam büyük bir şanstı. Diyarbakır'a giderken önyargı, çekingenlik, korku, heyecan gibi karmaşık duygular içerisindeyken gider gitmez Umut Ciğercisinde 1,5 porsiyon ciğer şişin üstüne Sıtkı Usta'da kadayıfı yiyip üstüne kaçak çaydan içince tüm  o karmaşık duygular coşkuya dönüştü. Daha geleli iki saat olmasına rağmen yediğim şeyler yiyeceklerimin adeta teminatı olmaya başladı. 

Diyarbakır'ın gezilecek çok yeri var... Etrafı surlarla çevrili olan tarihi Sur içinin dört adet tarihi kapısı var, bunlar; Dağ kapı, Mardin Kapı, Urfa Kapı ve Yenikapı..
Diyarbakır’a kadar gelmişken tarihi Ulu camii, Hasanpaşa Hanını, Sülüklü Hanı, On gözlü Köprüyü, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesini görmeden olmaz.

Gelelim boğazlar meselesine… Kahvaltı için Hasanpaşa Hanının ikinci katında yer alan mekanı tavsiye ederim, serpme kahvaltıdaki çeşidi sayamadım siz düşünün… Burada yediğim bal, kaymak, meşhur örüklü peynir çok başarılıydı… Bu kahvaltının üstüne kahve içmek için Sülüklü Hanı tercih edebilirsiniz, son derece keyifli bir yer.

Bu civarda iki mekâna ayrıca değinmek gerek… Bunlardan birincisi Marangoz sokaktaki Urfa Kebapçısı… Burada Şubat ayı olmasına rağmen yediğimiz patlıcan kebabı muhteşemdi, bu kebabı tabi bir de yazın yemek lazım. Ayrıca arkadaşlarımızın ısrarı üzerine tattığımız kemikli kuşbaşı bambaşkaydı… Yalnız, bir porsiyon patlıcan kebabı bayağı doyurucu oluyor, üstüne bir kemikli fazla gelebilir, ortak yemek daha mantıklı…
Vurgulamadan geçemeyeceğim ikinci mekân Tarihi Diyarbakır Lahmacun Merkezi… Ortam gayet salaş, lahmacunlar gayet ince ve başarılı…

Diyarbakır’da hem mekânın büyüklüğüyle hem de lezzetiyle göz dolduran bir diğer mekân Onur Ocakbaşı… Şehrin yeni tarafı sayılan Diclekentte yer alan mekânda özellikle kemikli kuşbaşı ve ciğer kebap çok başarılıydı, tabi önden gelen mezelerden hiç bahsetmiyorum.

Bir diğer mekân yine Diclekentte yer alan Paçacı Şaban Usta… Sulu yemek yemek için tercih ettiğimiz mekânda paça çorbasının yanı sıra kuzu incik haşlama, hindi, güveç, tandır gibi bir sürü çeşit var, uzun zamandır yemediğim mumbar dolmasını burada denemenin bahtiyarlığını yaşıyorum…

Bu arada, Siverekli Şeyhmus Usta'nın Yeri'ni ayrıca vurgulamak isterim. Elazığ Yolu üzerinde Öğretmenevi'nin karşısında salaş bir dükkan...Ama Diyarbakır'da yediğim en iyi kebaplardan biriydi...

Kapanışı en beğendiğim mekânla yapıyorum… Diyarbakır’da yediğim en leziz et Forum Alışveriş Merkezinde yer alan “Lezzet”. Burası dışarıdan bakıldığında sıradan bir avm restoranı gibi gelebilir ama kardeşim, o etler, steak’ler nedir öyle yahu… Tek kelimeyle muhteşem…



Yorumlar

Popüler Yayınlar