Evde Yoğurt Mayalama



Evde yoğurt çalmayı sevenlerdenim ve bunu nasıl yaptığımı bizzat tecrübeyle sabit olduğu üzere aktarmak isterim...

Sokak sütçüsünden, marketten veya işyerine gelenlerden...vs iyi bir çiğ süt bulmayı başardıysanız gerisi kolay...

Öncelikle sütü kaynatıyoruz, taşmaması için tencerenin üzerine (içine değil!) tahta kaşık koyuyoruz...
Sonrasında soğumaya bırakıyoruz...Yeterince soğuduğunu nasıl anlayacağız? İşte püf noktalardan biri, yarım çay bardağı süte parmağınızı değdirdiğinizde yaklaşık 8 saniye durabiliyorsanız, olmuş demektir.

Yeterince soğuyan sütü cam kavanozlara boşaltıyoruz, ne kadar çok kavanoz kullanırsanız o kadar iyi, çünkü her tüketimde yeni bir kavanoza başlayarak diğerlerinin kalıbını bozmamış olursunuz..

Kavanozlara maya olarak yine doğal yoğurttan birer kaşık koyuyoruz ve bu kavanozları bir fırının içine koyuyoruz, bir diğer püf nokta burası...Öyle sarıp sarmalamaya gerek yok, herhangi bir fırının içine kesinlikle çalıştırmadan soğuk fırının içine sütleri koyuyoruz ve fırının kapağını kapatıyoruz...3-4 saat sonra fırından alıp buzdolabına koyuyoruz ve 1-2 saat sonra yoğurtlar hazır...

Bu arada isteyen kaymağı sütün yüzeyindeyken ayırıp ayrı yiyebilir...

Ben yoğurdun biraz ekşimiş halini daha çok seviyor ve sağlıklı buluyorum...

Bağırsak florasındaki faydalı bakterileri arttırması nedeniyle ev yoğurdu çok önemli...Zaten buna alışınca market yoğurdundaki yapaylığı damak farketmeye başlayacaktır.

Yoğurt sağlıktır efendim, hem ne demişler; "sağlam kafa sağlam bağırsak florasında bulunur."

Yorumlar

Popüler Yayınlar